Kleine steentjes muziektrainingen

Ebony Ensemble

Ebony Mahler Delft 2016 11 06

Sinds de oprichting van het ensemble in 2012, fungeert Kleine steentjes muziek als producent van het Ebony Ensemble. Het Ebony Ensemble is samengesteld uit professionele musici in een samenstelling van strijkers en blazers en speelt repertoire van Brahms tot Berio. Regelmatig werken hierbij solisten mee. Artistiek leider en dirigent van het ensemble is Michel Havenith.

Tijdens het debuutconcert in 2012 stonden onder meer het bekende Ebony Concerto van Igor Strawinsky en het spectaculaire Prelude, Fugue & Riffs van Leonard Bernstein op het programma. De daaropvolgende twee seizoenen speelde het ensemble diverse uitvoeringen van de Façade van William Walton, met medewerking van solist/recitant Robert Coupe. Met delen uit dit programma was het ensemble te gast in het live NPO-Radio 4 radioprogramma 'Spiegelzaal' vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Een tweede optreden volgde begin 2016 met delen uit de Folk Songs van Luciano Berio, met sopraan Irene Maessen als soliste. Eind 2016 trad het Ebony Ensemble opnieuw op in 'Spiegelzaal' met delen uit Mahler's 'Lieder eines fahrenden Gesellen' met bariton Florian Just in een arrangement voor ensemble (Iain Farrington). Tijdens de concerten stond ook een eigen arrangement (Michel Havenith) van Debussy's 'L'après-midi d'un faune' op het programma.

Met ingang van het seizoen 2017-18 is het Ebony Ensemble 'Huisgezelschap' van het Stadstheater in Zoetermeer waar het ensemble drie eigen programma's per seizoen uitvoert, waaronder het klassieke Nieuwjaarsconcert. Het Nieuwjaarsconcert is een jaarlijks terugkerend programma en er volgden uitvoeringen in bezettingen van kamermuziek tot groot ensemble. Hoogtepunten waren onder meer een live-begeleiding van de Kerst-animatiefilm The Snowman in een arrangement voor het Ebony Ensemble (Michel Havenith), een wereldpremière van een eigen arrangement van de Cabaret Songs van Britten met sopraan Irene Maessen en een speciaal programma rond de 30-jarige val van de Berlijnse muur met bariton Florian Just in november 2019.

Een gestaagd groeiend aantal bezoekers vindt inmiddels de weg naar het ensemble. In november 2020 herdenkt het ensemble het 250e geboortejaar van Beethoven in het Stadsheater Zoetermeer, met een eerder door de Corona-crisis geannuleerde uitvoering van de 3e symfonie (Eroïca) in een arrangement voor ensemble (Michel Havenith). Kijk voor informatie over concertdata en -tijden, toegangskaarten en de meest recente informatie op de website van het Ebony Ensemble. Registraties van concerten zijn te zien op het YouTube-kanaal van het ensemble.