Kleine steentjes muziektrainingen

Podiumgedrag bij muziekleerlingen

Als u op zoek bent naar een workshop podiumgedrag die niet in eerste instantie is gericht op de docent, maar waaraan de spelers en ensembles zelf deelnemen, kijk dan op deze pagina.

Leerlingenuitvoeringen zijn een vast onderdeel van de muziekschoolpraktijk. Voor zowel leerling, docent als school is het van belang om hierbij goed voor de dag te komen. Het speelniveau vormt daarbij uiteraard de basis. Maar ook podiumgedrag speelt een belangrijke rol. Het is noodzakelijk dat de docent zijn of haar leerlingen vaardigheden en handreikingen kan bieden waardoor het podiumgedrag verbetert.

Tijdens de workshop podiumgedrag krijgen de deelnemende docenten kennis en vaardigheden aangereikt. Met deze kennis en vaardigheden zijn zij in staat om hun leerlingen beter voor te bereiden op alle facetten van een leerlingenuitvoering. Hierbij komen onder meer factoren zoals houding, gedrag, presentatie en lichaamstaal aan de orde.

Eerst wordt ingegaan op alle aspecten die een rol spelen tijdens een muziekuitvoering. Welke aspecten zijn dit en hoe kunnen ze positief worden beïnvloed? De volgende stap is het nabootsen van diverse ‘podiumsituaties’ (zowel klassieke als lichte muziek). Alles wat een rol speelt voordat de muziek klinkt en nadat de muziek heeft geklonken, komt hierbij aan bod. Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van audio-visuele middelen.

De deelnemende docenten nemen hun instrumenten en een muziekstuk naar keuze mee. De muziek zelf, c.q. de uitvoering hiervan komt tijdens deze workshop echter niet aan de orde.


Ga naar de downloadpagina om een flyer met algemene informatie over de trainingen voor muziekschooldocenten te downloaden (A5), of een flyer met informatie over de cursus podiumgedrag voor leerlingen (A4).


© 2011 - www.kleinesteentjes.nl